چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳

سرآغازها؛ زمین چگونه به ما هستی بخشید

کتاب سرآغازها؛ زمین چگونه به ما هستی بخشید، نوشتهٔ لوئیس دارتنل است. چرا دنیا چنین است که هست؟ کتاب سرآغازها نه از منظر فلسفی بلکه از منظری یک‌سره علمی به دنبال یافتن پاسخی برای چرایی خصیصه‌های اصلی دنیاست. اینکه چگونه جغرافیای ما، فعالیت‌ها ما و فراتر از همه، محیط کیهانی ما بر پیدایش و تکوین گونهٔ ما و تاریخ و تمدن ما اثر گذاشته است؟

کتاب و ادبیات- رمزگشانیوز؛ کتاب سرآغازها؛ زمین چگونه به ما هستی بخشید نوشتهٔ لوئیس دارتنل و ترجمهٔ سحر یوسفی و مانی پارسا است و نشر نو آن را منتشر کرده است. وقتی صحبت از تاریخ بشر می‌شود، غالباً تمرکز ما بر سیر فلسفه و حکمت، حیات سیاسی رهبران بزرگ، نیروی جمعیت‌های انسانی و جنگ‌های سرنوشت‌ساز است. اما خود سیارهٔ زمین چگونه سرنوشت ما را تعیین کرد؟ بر اثر زمین‌ساختِ صفحه‌ای بود که در شرق افریقا محیطی پویا و متنوع پدید آمد تا انسان بتواند در آن ببالد و بعدها همین زمین‌ساختِ صفحه‌ای بود که تعیین کرد تمدن‌های اولیه‌مان را در کجا بنا کنیم. عامل اصلی پیشرفت دموکراسی در یونان باستان کوهستانی بودن آن سرزمین بود که حاصل تاریخی چند میلیون ساله و فرایندهای عظیم زمین‌شناختی‌ است. عامل اصلی پیشرفت در عصر اکتشاف و استعمارگری و رشد تجارت جهانی چیزی نبود جز شناخت آدمی از الگوهای گردش جوّی. حتی امروز، رفتار رأی‌دهندگان در جنوب شرقی ایالات‌ متحد امریکا به‌شکلی بنیادین از الگوی نهشته‌های دریایی ۷۵ میلیون ساله تبعیت می‌کند.
کتاب سرآغازها می‌خواهد کشف کند که زمین چگونه به ما هستی بخشید. تردید نیست که زمین به معنای دقیق کلمه به تک‌تک ما هستی بخشیده است، درست به همان‌سان که به تمامی حیات روی سیارۀ زمین هستی بخشیده است. آبی که در تن ماست روزگاری در رود نیل جاری بوده، با باران‌های موسمی بر هند باریده و اقیانوس آرام را درنوردیده است. کربن موجود در مولکلول‌های آلی سلول‌های ما را گیاهانی که می‌خوریم از جو استخراج کرده‌اند. نمک موجود در عرق و اشک ما، کلسیم موجود در استخوان‌های ما و آهنی که در خون ماست همه و همه از سایش صخره‌های پوستۀ زمین حاصل آمده. زمین برای ما مواد اولیه‌ای را هم که استخراج و فرآوری کرده‌ایم و و سایل و تکنولوژی‌هایمان را از آنها ساخته‌ایم فراهم آورده است؛ از تبرهای دستی زمخت در دوران پارینه‌سنگی گرفته تا کامپیوترها و گوشی‌های هوشمند امروزی.
سرآغازها تأثیر نفسگیر زمین زیر پایمان را بر شکل تمدن‌هایمان آشکار می‌کند، از کاشت نخستین بذرها تا برپایی حکومت‌های مدرن.

خواندن کتاب سرآغازها را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم
این کتاب را به پژوهشگران حوزه‌های فلسفه، جامعه‌شناسی، تاریخ، زمین‌شناسی، دیرینه‌شناسی، ژنتیک و علوم مربوط به پیدایش و تکوین انسان پیشنهاد می‌کنیم. اگر می‌خواهیم بدانید ما چگونه به اینجا رسیدیم و چه آینده‌ای در انتظار ماست حتما این کتاب را بخوانید.

بخشی از کتاب سرآغازها 
«همه ما کپی هستیم.
شاخه آدمیزاد از درخت تبارزایی که انسان‌تباران نامیده می‌شود زیرمجموعهٔ گروه حیوانی گسترده‌تر نخستیان است. نزدیک‌ترین خویشاوندان ما که در قید حیات‌اند شامپانزه‌ها هستند. یافته‌های علم ژنتیک حاکی از آن است که تمایز ما از شامپانزه‌ها فرایندی دیرینه و درازمدت بوده که از حدود ۱۳ میلیون سال قبل آغاز شده و با میان‌زادگیری احتمالا تا ۷ میلیون سال پیش ادامه یافته است».









 
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
نظرات شما
0 نظر
ارسال نظرات