جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاح نمایشگاه کتاب تهران

فرهنگ؛ شاخص اصلی پیشرفت کشور

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاح سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: تمدن هم کالبد دارد و هم جان، جان تمدن‌ها به حوزه کتاب وابسته است. باید باور داشته باشیم، جامعه جز با کتاب قدرت ماندگاری پیدا نمی‌کند.

فرهنگ و هنر- رمزگشانیوز؛ ایبنا نوشت: آیین افتتاح سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر فرهنگ عراق افتتاح شد.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران گفت: درباره جایگاه کتاب صحبت‌های زیادی شده است اما بهترین سخن را رهبر انقلاب فرموده‌اند، همان جا که می‌فرمایند: «کتاب مبدا و عصاره تمدن‌سازی است» این جمله بهترین تعریف از کتاب است. اگر به تمدن‌های بشری نگاه کنیم، این موضوع به خوبی نمایان است.
وی ادامه داد: تمدن یونان، تمدن چین، تمدن هند و… همه بر بستر کتاب حرکت کرده و جلو آمده است و نظایر آن را می‌توان در آثار و کتاب‌های هر یک از این تمدن‌ها مشاهده کرد.
صالحی با بیان اینکه درباره تمدن ایران پس از اسلام هم همین است، ادامه داد: اگر شاهنامه خلق نمی‌شد، بین ایرانِ پیش از اسلام و ایرانِ پس از اسلام نیز پیوند برقرار نمی‌شد و ما درگیر بین ایرانِ پیش از اسلام و ایرانِ پس از اسلام بودیم. شاهنامه این قدرت را داد تا ایرانیان هم به تاریخ قبل از خود اقتدا کند و هم به تاریخ ایران پس از اسلام و ما درگیر و دار اختلاف بین ایران قبل از اسلام و پس از اسلام نیفتیم.
صالحی افزود: تمدن هم کالبد دارد و هم جان، جان تمدن‌ها به حوزه کتاب وابسته است. باید باور داشته باشیم، جامعه جز با کتاب، قدرت ماندگاری پیدا نمی‌کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با طرح این موضوع که دغدغه کتاب، دغدغه توسعه اجتماعی است، گفت: اگر می‌خواهیم توسعه اجتماعی رخ دهد، احتیاج به تولید کتاب خوب و مصرف کتاب خوب داریم؛ معتقدم نمایشگاه فرصتی برای پرداختن به این دغدغه است.
وی همچنین بیان کرد: نمایشگاه کتاب ایران یک باشگاه بزرگ اجتماعی است؛ نیاز داریم که باشگاه‌های موجود را حفظ کرده و باشگاه‌های جدیدی خلق کنیم. ایران امروز نیاز به همگرایی و همراهی دارد، هرچه بیشتر این همگرایی را نشان دهیم، راه ایران را هموارتر کرده‌ایم. اگر توسعه ایران را می‌خواهیم باید به کتاب بیشتر فکر و در راه توسعه این فرهنگ در ایران بیشتر تلاش کنیم.‌
در ادامه این آیین محمدباقر قالیباف، با تبریک ایام میلاد امام رضا علیه‌السلام و گرامیداشت نخستین سالگرد شهدای خدمت، عنوان کرد: من با شهید رئیسی از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در طول سال‌های مختلف همکار و همراه و از نزدیک شاهد زحمت و تلاش و دغدغه او برای اداره کشور و معیشت مردم بودم.
وی ضمن تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، ادامه داد: موضوع تربیت در هر فرهنگی به ویژه تربیت اسلامی بسیار مهم و اساسی است. به تعبیر امام خمینی (ره) تربیت اساس دنیا و عالم است. اگر تربیت انسان، بد انجام شود و برای جامعه مضر باشد، از هر خطر، صدمه و شیطانی مضرتز است. اگر تربیت تصحیح باشد از هر چیزی برای جامعه بهتر است.
بحث کتاب و کتابخوانی ارتباط مستقیم با بحث تربیت دارد و یکی از مسئولیت‌های مهم، بحث تربیت و اندیشه‌ورزی است؛ خصوصاً در نظام اسلامی، کتاب و کتابخوانی عصاره و معرف بشریت است. کتاب و کتابخوانی انسان را در نقطه‌ای قرار می‌‎دهد که بتواند در موضع صحیح زندگی، قرار بگیرد در نقطه‌ای که بیشترین اثر را داشته باشد.
به گفته وی، کتاب، بدون شک عمق راهبردی در فرهنگ اسلامی و فرهنگ ایرانی دارد که باید به آن توجه کنیم.
قالیباف با بیان اینکه در ۱۷ سال اخیر، نامگذاری‌های رهبری تاکید بر اقتصاد بوده است که موضوع مهم جامعه است اما یادمان نرود که مقام معظم رهبری در کنار آن از فرهنگ هم یاد کردند و متذکر شدند، اولویت اقتصاد است اما مهمترین شاخص رشد فرهنگ است. این وصف متوجه من در جایگاه حقوقی به عنوان خدمتگزار و نماینده مردم است که شاخص برای رشد، فرهنگ است که باید به آن توجه شود.
وی با تاکید بر جایگاه فرهنگ در پیشرفت کشور ادامه داد: شاخص اصلی پیشرفت کشور، فرهنگ است، امروز اقتصاد، از ناترازی انرژی در سوخت، برق و آب رنج می‌برد و این حوزه، نیازمند فرهنگ است.
در ادامه محسن جوادی، رئیس نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران در سخنانی با بیان اینکه نمایشگاه کتاب نه فقط ویترین صنعت نشر بلکه آینه افق‌های بین‌المللی است، گفت: ۱۵۰۰ ناشر از تهران و ۸۰۰ ناشر از شهرستان ها در این دوره نمایشگاه حضور دارند، که به عرضه ۲۷۰ هزار عنوان کتاب می‌پردازند. از میان این ۳۷۰ هزار عنوان. ۶۵ هزار عنوان چاپ سال ۱۴۰۳ است که این رقم نشان‌دهنده حیات پُرتحرک نشر ایران است.
جوادی با اشاره به رویکرد کلیدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در واگذاری امور اجرایی به صنوف نشر برای تقویت مشارکت، گفت: در بخش بین‌الملل نیز شاهد حضور بیش از ۵۰ ناشر خارجی و حضور رسمی کشور عراق به عنوان مهمان ویژه هستیم.
رئیس سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب همچنین به برگزاری فلوشیپ تهران در حاشیه نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: در فلوشیپ تلاش کردیم تا ارتباط ناشران با بازار کتاب جهان را فراهم کنیم.
جوادی همچنین از افزایش ۲۵ درصدی مجموعه یارانه‌ها خبر داد و گفت: خوشبختانه تاکنون ۶۰ هزار دانشجو برای دریافت بن ثبت‌نام کردند، همچنین بیش از ۲ هزار درخواست برای فعالیت‌های فرهنگی داشتیم که بخش قابل توجهی ازین برنامه‌ها طی ایام نمایشگاه اجرا می‌شود.
ابراهیم کریمی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز در این مراسم گفت: هرساله در اردیبهشت‌ماه بوی خوش کتاب به کمک گل‌های تازه‌بسته بهاری آمده و شهرمان را عطرآگین کرده است.
وی ادامه داد: با گذشت ده‌ها سال از عمر نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به نظر می‌رسد، بدون این نمایشگاه، شهر چیزی کم دارد، با این حال، در این سال‌ها کتاب حال و روز خوشی نداشته و ندارد. رقبای قَدری به میدان آمده‌اند و آنچنان فکر و ذکر مردم را مشغول کرده‌اند که نقش کتاب در جامعه، کمرنگ‌تر از گذشته شده است.
کریمی گفت: این رقبای قدرتمند را بگذارید در کنار مشکلات اقتصادی سال‌های اخیر و چند شغله شدن بسیاری از مردم که کمتر وقتی برای مطالعه برای آنان می‌گذارد.
وی گفت: نتیجه آن می‌شود که با وجود توصیه‌های مکرر به کتابخوانی، هیچ اتفاق مثبتی در این حوزه رخ نمی‌دهد که اگر می‌داد متوسط شمارگان کتاب‌ها به ۲۰۰ یا ۳۰۰ نسخه نمی‌رسید.
کریمی با بیان این مطلب که در این دقایق کوتاه، حداکثر بتوانم چند مشکل از مشکلات پیش روی ناشران و کتابفروشان را نام ببرم. ازجمله کم شدن حجم نقدینگی در این حوزه به دلیل تورم زیاد. کتاب شاید تنها کالایی باشد که قابلیت تطبیق قیمت‌ها متناسب با تورم را ندارد.
رئیس اتحادیه ناشران وکتابفروشان تهران ادامه داد: مقاومت بدنه سازمان مالیاتی کشور در اجرای درست معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان و الزام به ارائه دفاتر، خادمان کتاب را مجبور می‌کند تا بیش از مبالغ احتمالی، مالیات برای حسابداری هزینه کنیم. همچنین با وجود همراهی شورای شهر تهران در بحث «کاربری فرهنگی» تهدیدات گاه و بیگاه شهرداری‌های برخی مناطق مانع فعالیت همکاران شده است.
کریمی گفت: اخیراً کاهش معافیت حق بیمه سهم کارفرمایان مطابق قانون برنامه هفتم از ابتدای ١٤٠٤، تاثیر جدی بر فعالیت‌های جامعه نشر و کتابفروشی می‌گذارد. بساط‌گستران سیستمی در خیابان‌ها و تولید کتاب‌های نازل و کم‌ارزش از دیگر چالش‌های ماست.
وی افزود: سال‌هاست در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، شعاری سرلوحه کارهای است که از ادارات و سازمان‌های مختلف چیزی نمی‌خواهیم تنها انتظار داریم که با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد تولید و عرضه کتاب از ما چیزی نگیرند. جناب آقای دکتر قالیباف و جناب دکتر صالحی در سال‌های گذشته در چنین اوقاتی، اکثراً دولتمردان محترم سخنان ما را می‌شنیدند و وعده حل و فصل مشکلات را می‌دادند اما متاسفانه پس از پایان نمایشگاه همه آن‌ها به بوته فراموشی سپرده می‌شد.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بیان کرد: می‌خواهم از شما تقاضا کنم اجازه ندهید امسال هم در بر این پاشنه بچرخد و اگر صلاح می‌دانید دستور دهید، بلافاصله پس از پایان این نمایشگاه، کارگروهی متشکل از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت اقتصاد و دارایی شورای شهر تهران، آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بالطبع اتحادیه ناشران و کتابفروشان تشکیل شود تا بتواند با ایجاد هماهنگی بین دوایر و سازمان‌های مختلف به حل و فصل مشکلات فوق‌الذکر پرداخته و امنیت شغلی لازم را برای ادامه کار ناشران و کتابفروشان فراهم آورد.









 
لینک کوتاه
اخبار مرتبط
نظرات شما
0 نظر
ارسال نظرات