زیست مجردی وَ بحران جوانی جمعیت! 1403/08/28
الهام آمرکاشی: در تقویم جهانی ۱۱ نوامبر؛ روز مجردها نامگذاری شده است؛ سرمنشأ این روز به چین برمیگردد، زمانی که در سال ۱۹۹۰ دانشگاه نانجینگ برای ارج گذاشتن به مجردی این روز را پایهگذاری کرد تا افرادی که مجرد هستند، فکر نکنند کمبودی در زندگی دارند و از آن لذت ببرند.
باهره حیدری: باپیروزی دونالد ترامپ در انتخابات 2024، فضای رسانهای آمریکا و جهان وارد دورهای جدید و متفاوت خواهدشد.همانطور که دردوره نخست ریاستجمهوری وی شاهد بودیم،رسانه نقش بیبدیلی درتقویت سیاستها و استراتژیهای او ایفا کرد.اکنون بابازگشت ترامپ به قدرت، پیشبینی میشود رسانهها بیشاز پیش بهترویج و تقویت مواضع او وجمهوریخواهان پرداخته و بهویژه درتقویت سیاستهای ضدایرانی خود خواهند کوشید.
اپیدمیِ فرهنگِ وارونه در فضای مجازی! 1403/07/30
ارسطو از فیلسوفان یونان باستان میگوید: «تنها راهی که میتوانید یک عادت را خوب در خودتان نهادینه کنید، تمرین کردن آن با یک نظم مشخص است».
چرا «روز فرهنگی» داریم؟ 1403/07/28
روز فرهنگی به عنوان یک رویداد مهم در تقویم هر شهر، با هدف ارتقاء آگاهی اجتماعی، شناخت هویت فرهنگی و تقویت همبستگی اجتماعی برگزار میشود. این روز فرصتی است تا شهروندان بتوانند به بررسی فرهنگ محلی، تاریخ و سنتهای خود پرداخته و به ارزشهای فرهنگی خود بیشتر توجه کنند. فلسفه این روز در ایجاد فضایی برای تبادل نظر و تعامل فرهنگی است.
بر اساس پیشبینیها، تا سال 2050 میلادی جمعیت سالمندان در ایران به بیش از26 میلیون نفر افزایش مییابد! کارشناسان میگویند در حالی که در طول 40 سال گذشته درصد سالمندان ما دو برابر شده و از 5 درصد به 10 درصد رسیده است؛ در آینده این رشد جمعیت سالمند طی 20 سال اتفاق خواهد افتاد.
مکث ازدواج، رشد طلاق وَ بحران جمعیتی! 1403/06/30
در حالی آمار و گزارشهای متعددِ جمعیتی در کشور، حکایت از افول جوانیِ جامعه تا چندسال آینده دارد که زنگ خطر پیریِ کشور طی سالهای گذشته تا کنون به کرات از سوی کارشناسانِ امر در این راستا به صدا درآمده و کلیت موضوع، از نبودِ برنامۀ جامع و فرهنگسازیِ مستمر در این راستا خبر میدهد.
«طالقانی» چگونه «طالقانی» شد؟ 1403/06/18
آیتالله سید محمود علایی طالقانی، یکی از چهرههای برجسته و تأثیرگذار انقلاب اسلامی ایران، نه تنها به خاطر جایگاه مذهبی و سیاسیاش، بلکه به دلیل شخصیت مردمی و دیدگاههای مترقی خود مورد احترام و تحسین بسیاری از ایرانیان قرار گرفت.
پرواز جلال همیشه آزاد 1403/06/18
امروز که از خواب بیدار شدم کلافگی عجیبی داشتم،گیج و سر درگم از صبح به خودم گفتم خستگی ترافیک سفر است و تا دم ظهر که یهو چشمم به تقویم افتاد نام جلال برقی در چشم و مغزم زد که ای! گرفتار در ایام امروز، سالروز پرواز جلال همیشه آزاد است از لباس سخت و ضمخت روزگار. همان جلالِ سیمین بانوی شیرازی که هر ساختاری و دیواری برایش شکننده بود. بقول دوستی عمو جلال دوست داشتنی …
کار داوطلبانه به فعالیت هایی گفته میشود که به جهت ترویج خوبی و بهبود کیفیت زندگی در نظر گرفته و به آن پرداخته میشود، کاری که منفعت مالی نداشته و در عوض احساس ارزشمند بودن، احترام و خودشکوفایی را به وجود میآورد.
روند صعودیِ تأخر فرهنگی در شبکههای اجتماعی! 1403/05/15
در بازه زمانی کنونی و با توجه به تغییر فرهنگ و آداب مدنی که در سبک زندگی یکایک خانوادههای ایرانی به وضوح قابل مشاهده است، نگرش افراد با دیدگاه سنتی و حتی دوران چند دهۀ گذشته بسیار متفاوت شده و آنچه زنگ خطر موجود در این زمینه را به صدا درآورده، «تأخر فرهنگی» یا «واپس ماندگی فرهنگی» در فضای مجازی و یکایک شبکههای اجتماعی است که به توالی در حال رخداد است.
ادبیات کودک و نوجوان در پرتگاه فراموشی! 1403/04/20
در حالی انس چندانی با کتاب در کودکان و نوجوانان اجتماع کنونی دیده نمیشود که مسافت زیادی نیز بین این قشر از هرم جامعه با آثار و متون کهن ادبی وجود دارد و نبود توجه به این قضیه، تا حد زیادی میتواند به ادبیات کودکان و نوجوانان صدمه وارد کند.
غنیسازی اوقات فراغت؛ مؤلفه مغفول در جامعه! 1403/04/12
ژوفر دومازیه -جامعهشناس فرانسوى- اوقات فراغت را مجموعه فعالیتهایى مىداند که شخص پس از ارزیابى از تعهدات و تکالیف شغلى، خانوادگى و اجتماعى با میل و اشتیاق به آن مىپردازد و غرضش استراحت، تفریح، توسعه دانش یا به کمال رساندن شخصیت خویش یا به ظهور رساندن استعدادها، خلّاقیتها و یا بسط مشارکت آزادانه در اجتماع است.
در بهار ۲۰۱۲ فرهنگ لغت Macquarie استرالیا و آژانس تبلیغاتی McCann گروهی از متخصصان زبان را گردهم آوردند تا بر پدیدهای رایج در عصر تلفنهای هوشمند نامی بگذارند. آنها این پدیده را فابینگ 'Phubbing' لقب دادند و آن را چنین تعریف کردند: "عمل نادیدهگرفتن کسی که با شما صحبت میکند، با توجه و نگاهکردن به تلفن همراه خود".
«ژست پُک» همچنان گزینۀ ثابت در جامعه! 1403/03/16
بر اساس آمار و ارقام منتشرشده، مصرف دخانیات در میان مردان و زنان گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال به ترتیب ۳۴ و ۹۰ درصد افزایش یافته، همچنین مصرف روزانه سیگار در میان زنان ۱۸ تا ۲۴ ساله به میزان ۱۹۰ درصد و در میان مردان این بازه سنی به میزان ۴۶ درصد افزایش یافته است.
هشت دلیل برای دوست داشتن شهید خدمت 1403/03/06
شهیدرئیسی مدیر کارتابلی نبود؛ خودش اینگونه میگفت و از مدیرانش هم همین توقع را داشت. آمار سفرهای استانی را نداشت و همین شهادت او در انجام سفر و ماموریت، گواه همین مدعاست.
یونسکو یک بار دیگر در تعریف سواد تغییر ایجاد کرده است. در این تعریف جدید، توانایی ایجاد تغییر، ملاک باسوادی قرارگرفته است. یعنی شخصی باسواد تلقی میشود که بتواند با استفاده از خواندهها و آموختههای خود، تغییری در زندگی خود ایجاد کند.
در اعتقادات مذهبی و پیشینه تاریخی ما همواره تأکید شده که غیرت و غیور باشیم نه تعصب و متعصب!
در ادامۀ یادداشتهای تحلیلی به زبان مردم در کلانشهر کرج، از افق و منظر یکی دیگر از گرایشهای علم زبانشناسی به این پدیده نگاهی میاندازیم. گرایش زبانشناسی اجتماعی- فرهنگی، پیوندی میان زبان و ابعاد مختلف اجتماع و فرهنگ مردم است و امکان وسیع و دقیقتری در اختیار علاقمندان به حوزۀ مردمشناسی و فرهنگ و مطالعات فرهنگی قرار میدهد، تا جامعه و فرهنگ و زبان مردم را بهتر و عمیقتر بشناسد.
از مُدگرایی تا مُدپرستی 1403/02/11
یکی از پُر تنشترین رفتارهای فردی و اجتماعی پاسخ به این سوال است که آیا باید همرنگ جماعت شد و هر رفتار و ضدارزشی که در جامعه به عُرف و فرهنگ تبدیل شده، باید پذیرفت و از آن پیروی کرد؟!
سیمین بانوی شیرازی، خالق «سووشون» 1403/02/09
خانم سیمین دانشور بانوی معلم ایرانی، اولین زنی که داستان نویسی را به صورت حرفهای آغاز کرد. در بهاران آمد و در پایان زمستان رخت از دنیا بست تا به جلالش برسد.