رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ضمن اعلام اینکه شاخص کیفیت هوا در شهر تهران در اکثر ایستگاهها در محدوده ناسالم برای همه گروهها قرار دارد، گفت: طبق اعلام سازمان هواشناسی تا پایان هفته در تهران پایداری هوا وجود دارد و با ادامه روند تولید آلایندهها، وضعیت کیفیت هوا به محدوده خیلی ناسالم خواهد رسید.
بهداشت و سلامت- رمزگشانیوز؛ وزارت بهداشت نوشت: عباس شاهسونی از عموم مردم به خصوص گروههای آسیب پذیر از جمله کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران تنفسی و قلبی و عروقی و افرادی که دیابت دارند درخواست کرد که در این شرایط در صورت امکان در فضای باز تردد نداشته باشند و در صورت ضرورت حتما از ماسک مناسب استفاده نمایند.
وی همچنین به آسیب پذیری کودکان در مقابل آلودگی هوا اشاره کرد و با بیان این که حساسیت کودکان به آلودگی هوا قبل از تولد شروع میشود، گفت: برخی از آلایندهها میتوانند از جفت عبور کنند و در نتیجه جنین در معرض آلودگی هوا قرار میگیرد.
شاهسونی افزود: پس از تولد، کودکان به دلایل عمدهای، با خطرات ویژه ای از آلودگی هوا مواجه میشوند چرا که اغلب، هوای آلوده بیشتری نسبت به بزرگسالان دریافت می کنند و از آنجایی که بدن آنها در حال رشد و تکامل است و سیستم ایمنی نیز کامل نیست هوای آلوده به روشهای مختلف بر سلامت آنها تأثیر میگذارد.
وی در ادامه گفت: کودکان با سرعت بیشتری و اغلب از طریق دهان نفس میکشند، به این معنی که آنها هوای بیشتری نسبت به بزرگسالان به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود استنشاق میکنند و از سویی آنها اغلب، اوقات بیشتری را در خارج از منزل میگذرانند و هوای نزدیک به زمین را تنفس میکنند که آنها را در مجاورت منابع آلودگی مانند گرد و غبار و اگزوز وسایل نقلیه قرار میدهد. نوزادان و کودکان نوپا نیز در معرض آلودگی هوای خانگی قرار دارند.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با بیان این که آلودگی هوا سالیانه باعث بیش از ۷۰۰ هزار مرگ منتسب در کودکان زیر ۵ سال در جهان میشود، گفت: طبق گزارش موسسه بار بیماریها در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۵ درصد از کل مرگ و میرها در کودکان زیر ۵ سال در دنیا مربوط به آلودگی هوا است و آسم، شایع ترین بیماری مزمن تنفسی در کودکان است. آسم مرتبط با آلودگی هوا بیشترین تأثیر را بر سلامت کودکان بین ۵ تا ۱۴ سال دارد و از هر ۱۰ کودک ۱ نفر دارای علائم آسم است.
شاهسونی گفت: طبق گزارش موسسه بار بیماری ها در سال ۲۰۲۴ در سطح دنیا به طور میانگین ۳.۹ درصد از سالهای عمر از دست رفته به علت ناتوانی (YLD) به علت آسم در کودکان بین ۵ تا ۱۴ سال در اثر مواجهه با آلایندههای هوا رخ میدهد. بنابراین محافظت از کودکان به عنوان یکی از آسیب پذیرین گروهها در برابر آلودگی هوا الزامی است.
وی راهکارهای محافظت از کودکان را شامل ماندن در خانه و عدم حضور و فعالیت فیزیکی در فضای باز در زمان آلودگی هوا عنوان و به خانوادهها و کودکان توصیه کرد: فعالیتهای غیر ضروری در فضای باز را به زمانی موکول کنند که از آلودگی هوا کاسته شده است و شرایطی را نظیر بازیهای فکری فراهم نمایند که کودکان در خانه سرگرم شود.
به گفته شاهسونی، استفاده از ماسک مناسب میتواند به محافظت از کودکان شما در برابر مواد سمی موجود در هوا کمک کند. ماسکهای کودکان در رنگها و طرحهای متنوعی در دسترس هستند. برای تشویق کودکان به استفاده از ماسک میتوانید از ماسکهای یکبار مصرف مناسب کودکان با رنگهای شاد و طرحهای کارتونی مورد علاقهشان استفاده نمایید. ماسکهایی با کیفیت نظیر N۹۵ با سیستم تصفیه هوا چند لایه از ورود آلایندههای مضر و خطرناک به سیستم تنفسی کودکان جلوگیری خواهند کرد و بسیار موثر هستند. نکته مهم در استفاده از ماسک، اطمینان از فیت شدن آن بر روی صورت کودکان و نداشتن نشتی از کنارههای آن است. کودکانی که آسم دارند باید در شرایط آلودگی هوا داروها و اسپری های تنفسی را بهمراه خود داشته باشند و حتما از ماسک استفاده کنند.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت همچنین نوشیدن آب کافی برای حفظ سلامت کودکان را ضروری دانست و گفت: افزایش مصرف آب در روزهایی که کیفیت هوا پایینتر از حد استاندارد است، اهمیت بیشتری دارد. آب به دفع سموم از بدن کمک میکند و میتواند علائم ناخوشایند ناشی از آلودگی هوا مانند را کاهش دهد. کودکتان را تشویق کنید که مصرف مایعات نظیر آب آشامیدنی، آبمیوههای طبیعی و سوپ را افزایش دهند؛ این کار از موثرترین اقداماتی است که میتوانید برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر سلامت کودکتان انجام دهید.
شاهسونی نصب دستگاه تصفیه هوا مجهز به فیلتر هوا را نیز یکی از بهترین راهها برای محافظت از کودکان در برابر افزایش آلودگی هوای داخل خانه عنوان کرد و گفت: دستگاه تصفیه هوا برای افرادی که دارای مشکلات تنفسی هستند، نیز اکیدا توصیه میشود.
وی افزود: در روزهایی که آلودگی هوا به محدوده ناسالم برای گروههای حساس رسیده است، از تصفیه کنندههای هوا که مجهز به فیلترهای هپا HEPA هستند برای حذف آلایندههای داخل خانه استفاده کنید و از کشیدن سیگار یا سوزاندن شمع یا بخور دادن در داخل خانه خودداری نمایید. هنگامی که هوا به شدت آلوده است، پنجرهها را ببندید و اجازه دهید تصفیه کننده هوا، جریان هوای تمیز و تصفیه شده را در خانه گردش دهد. استفاده از تصفیه کنندههای هوا که تولید ازن مینمایند و یا از مکانیسم الکتروستاتیک استفاده میکنند به هیچ وجه توصیه نمیشود.
به گفته رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان و مواد غذایی کامل میتواند به بدن کودک شما کمک کند تا با اثرات مضر آلودگی هوا مبارزه نماید. طوری برنامهریزی کنید که کودکتان میوهها و سبزیجات بیشتری مصرف کند زیرا این مواد غذایی در پشتیبانی از سلامت ریه و تقویت سیستم ایمنی بدن موثر هستند. افزایش مصرف لبنیات و آبمیوههای طبیعی نیز به دفع سریعتر سموم از بدن کودک کمک خواهد کرد. همچنین افزایش مصرف امگا ۳ از منابعی مانند (روغن ماهی، گردو)، ویتامین C از منابعی مانند (پرتقال، انار، نارنگی و سبزیجاتی مانند اسفناج)، ویتامین E از منابعی مانند (مغز بادام، تخمه آفتابگردان، روغن کانولا)، ویتامین A از منابعی مانند (گوجه فرنگی و کدو حلوایی) و مکمل ویتامین D با کاهش فاکتورهای التهابی و تقویت سیستم ایمنی به محافظت از بدن کودک در برابر اثرات آلودگی هوا کمک مینماید.
شاهسونی در ادامه از تهیه و انتشار "راهنمای محافظت از کودکان در برابر آلودگی هوا" خبر داد.