سخنگوی وزارت امور خارجه مطرح کرد: گفتوگوهای ژنو محدود به بحثهای هستهای نبوده، ما طیفی از نگرانیها و دغدغههایمان را با طرفهایی اروپایی مطرح کردیم. موضوع هستهای هم یکی از چند موضوعی بوده که در کنار مباحث منطقهای، ادعاهای مربوط به اوکراین و مسائل مشابه مطرح شد.
سیاست خارجی- رمزگشانیوز؛ به گزارش خبرنگار زمان؛ الهام آمرکاشی- اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه صبح دیروز در نشست هفتگی با اصحاب رسانههای داخلی و خارجی، در پاسخ به سوال زمان، مبنی بر این مهم که «با توجه به گفتوگوی صریح معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه با انریکه مورا که طیفی از موضوعات، مذاکرات هستهای و رفع تحریم در پرتو تحولات جدید را در بر داشت و با درنظرگرفتن شرایط و تحولات جدید منطقه، چشمانداز مذاکرات هستهای را چگونه ارزیابی میکنید؟» درباره رایزنی ایران و اروپا و چشمانداز مذاکرات هستهای گفت: گفتوگوهای ژنو محدود به بحثهای هستهای نبوده، ما طیفی از نگرانیها و دغدغههایمان را با طرفهایی اروپایی مطرح کردیم. موضوع هستهای هم یکی از چند موضوعی بوده که در کنار مباحث منطقهای، ادعاهای مربوط به اوکراین و مسائل مشابه مطرح شد.
بقایی تأکید کرد: در رابطه با موضوع هستهای، ما همیشه گفتهایم که آماده تعامل بر مبنای حقوق و تکالیفی هستیم که طبق کنوانسیونهای مربوطه بینالمللی بر عهده گرفتهایم و در عین حال کاملاً روشن است که هر گفتوگویی مستلزم حُسن نیت و آمادگی معقول و منطقی از هر دو طرف است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای نشست بیان کرد: امروز مصادف با سالروز همهپرسی و تصویب قانون اساسی ایران در سال ۵۸ است.
وی گفت: شرکت وزیر خارجه در اجلاس ائتلاف تمدنها در پرتغال و دیدارهای متعدد با وزرای خارجه در حاشیه این نشست و گفتوگو در خصوص تحولات مهم منطقهای و به ویژه با تمرکز بر توقف نسلکشی در غزه و جنایات در لبنان از جمله اقدامات روزهای گذشته بود.
بقایی افزود: وزیر خارجه دیروز سفر خود را از سوریه شروع کرد و امروز در ترکیه است. فعال شدن مجدد تروریستها در سوریه و اقدامی عاجل برای توقف فعالیتهای آنها امری ضروری است. اجلاس اکو در مشهد امروز در سطح کارشناسی برگزار میشود و فردا نشست اصلی آغاز خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: با نزدیک شدن به فصل سرما ادامه قحطی و به گرسنگی کشاندن مردم غزه بسیار دردناک است و لازم است این جنایات هرچه زودتر متوقف شود.
بقایی در ادامه با بیان این مهم که اتفاقی که در سوریه در حال وقوع است، تهدیدی علیه آمریکا نیست و هیچ وقت هم داعش تهدیدی علیه آمریکا و منافع آن نبوده است، مطرح کرد: اگر هدف از حضور نظامی آمریکا در سوریه مبارزه با داعش است پس این گروه در سوریه چه کار میکند و چگونه گروه تحریرالشام در سوریه در حال فعالیت است.
وی گفت: حضور نظامی آمریکا در سوریه نقض اصول و قوانین مشخص سوریه است و تداوم حضور تروریستها در سوریه ناشی از حضور آمریکا در این کشور است.
بقایی افزود: هدف از سفر عراقچی به سوریه این بود که پیام حمایت ایران به مقامات سوریه ابلاغ شود و همزمان در جریان آخرین وضعیت شرایط آنجا قرار بگیریم. فکر میکنیم در سطح دیپلماتیک وظیفه ما و وظیفه سایر کشورها این است که برای بسیج جامعه جهانی برای مبارزه با تروریسم اقدام کنند و این هدف سفرهای اخیر آقای عراقچی به سوریه و ترکیه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه تصریح کرد: ترکیه همسایه مهمی برای سوریه است و نقشی کلیدی در روند آستانه داشته و در سالهای اخیر نقشی مفید برای کاهش تنش در مناطق مختلف سوریه داشته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین با تأکید بر اینکه از نقد و نظر رسانهها در سیاست خارجی استفاده میکنیم، تبیین کرد: هدف از نشست ژنو صریحاً اعلام شد که مذاکره نیست، بلکه گفتوگو است. ما با هر سه کشور اروپایی که در نشست بودیم روابط دیپلماتیک داریم و گفتوگو با آنها امری طبیعی است. باتوجه به تحولات منطقه ما از این فرصت برای بیان دیدگاه و دغدغههای خود به اروپاییها استفاده کردیم و طبیعی است که باید نظرات آنها را هم بشنویم.
وی تصریح کرد: حکم دیوان بینالمللی کیفری برای بازداشت سران رژیم صهیونیستی بلافاصله اعلام کردیم که از هر روندی که آنها را پاسخگو کند استقبال میکنیم و درخواست برای پایان دادن به بیکیفرمانی سران رژیم صهیونیستی یک مطالبه عمومی است، اما این سوال مطرح میشود که چرا بعد از ۱۳ ماه این اتفاق افتاده است و بعضاً کارشکنیهایی در مسیر اجرای این حکم در حال صورت گرفتن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما عضو دیوان بینالمللی کیفری نیستیم و فکر میکنیم که هم کشورهای عضو دیوان که تعهد قانونی برای اجرای حکم آن دیوان دارند و هم سایر کشورها بر اساس حقوق و قوانین عمومی بینالمللی بر ضرورت رعایت حقوق بشر تکلیف دارند که این مسئله را اجرایی کنند.
بقایی گفت: دیپلماسی پارلمانی و بهرهگیری از ظرفیت مجالس سایر کشورها برای تسهیل دیپلماسی میان کشورها امری ثابت شده است. مجلس و نمایندگان از مدتها قبل خیلی فعال در نشستهای اتحادیه بینالمجالس شرکت داشتند و از این ظرفیت برای بیان مواضع ایران استفاده شده است.
«تلاش ایران برای جلوگیری از تنش» نیز یکی دیگر از مباحث مطرح شده در نشست بود که سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: برنامه هستهای ایران بر اساس تقابل بنا نشده و با درنظرگرفتن جنبههای مختلف کاربرد هستهای طراحی و اجرا میشود و لذا اقدامات روزهای اخیر پس از قطعنامه شورای حکام باید در راستای نیازسنجی ایران در صنعت هستهای نگاه کنیم. هیچگاه رویکردی تقابلی نداشتیم و همواره رویکرد ما تلاش برای جلوگیری از ایجاد تنش برای برنامه هستهای بوده و هست.
وی افزود: سابقه طرفهای مقابل نشان میدهد که همواره میخواهند در این روند اخلال ایجاد کنند و آمریکا از اساس در جایگاهی نیست که بخواهد در این خصوص اظهارنظر داشته باشد، چرا که بانی ایجاد مسئله برای برنامه هستهای ایران بوده در حالی که هیچ مدرک و سندی دال بر انحراف برنامه هستهای ایران اعلام نشده است و این قبیل اظهارات از سوی آمریکا و دیگران را تلاشی برای اخلال در روند عادی برنامه صلح آمیز هستهای ایران میدانیم و آنها را نمیپذیریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: از ابتدا گفتیم که تنها راهکار عادلانه برای مسئله فلسطین این است که در یک رفراندوم مستقل و آزادانه همه مردم فلسطین اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی در خصوص سرنوشت خود تصمیم بگیرند.