وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر پتانسیل بالا در اقتصاد دو کشور برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی فی مابین گفت: اگر مشکلات بانکی را حل کنیم، شاهد جهش و توسعه تجارت و روابط اقتصادی بین دو کشور خواهیم بود.
اقتصادی- رمزگشانیوز؛ وزارت امور اقتصادی و دارایی نوشت: عبدالناصر همتی امروز (سهشنبه) در دیدار با «شاهین مصطفییف» معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با اشاره به جایگاه ویژه جمهوری آذربایجان در سیاست خارجی کشورمان افزود: پیوندهای تاریخی، ملی و فرهنگی و خویشاوندی که بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان است، گسستناپذیر است.
وزیر اقتصاد با تاکید بر پیوند ناگسستنی و تاریخ دیرینه بین دو کشور، گفت: به طور قطع این رابطه دیرینه می تواند عامل تحکیم روابط دوستانه بین دو کشور باشد.
وی ادامهداد: دولت جدید جمهوری اسلامی ایران که از دو ماه قبل مشغول به کار شده است، علاقه زیادی به توسعه روابط با کشورهای همسایه به ویژه جمهوری آذربایجان دارد.
همتی ابراز امیدواری کرد: سفر شاهین مصطفی یف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان و هیات همراه، مقدمه خوبی برای توسعه روابط بین دو کشور باشد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان در ادامه سخنانش بر توسعه روابط بانکی بین دو کشور تاکید کرد و در این زمینه گفت: یکی از موانع موجود در توسعه روابط تجاری واقتصادی بین دو کشور مربوط به محدودیت های بانکی است و ما هم به دلیل تحریم های موجود، محدودیت های طرف آذربایجانی را درک می کنیم، اما می توانیم در حد لازم و با سهل گیری در برخی زمینه ها به توسعه روابط تجاری بین دو طرف کمک کنیم.
وی با اشاره به حضور بانک ملی ایران در جمهوری آذربایجان، گفت: اگر همانگونه که امکان همکاری با شخصیت های حقیقی وجود دارد برای شخصیت های حقوقی نیز امکان همکاری به وجود بیاید، می تواند به توازن و متعادل کردن روابط تجاری بین دو کشور کمک کند.
وزیر اقتصاد کشورمان، جهش و توسعه روابط تجاری بین دو کشور را منوط به حل مشکلات بانکی دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر بانکی در روسیه با نام «میر بیزینس» دارد و با توجه به روابط مناسب میان جمهوری اسلامی ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان می توانیم از امکانات این بانک برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری بین تهران و باکو نیز استفاده کنیم.
افزایش ۲۸ درصدی تجارت تهران و باکو
شاهین مصطفییف، معاون نخست وزیرجمهوری آذربایجان نیز در این دیدار ضمن تبریک به همتی به مناسبت انتصاب وی به سمت وزیر اموراقتصادی و دارایی، اظهار داشت: روابط دیرینه و تاریخی بین دو کشور وجود دارد و «الهام علیاف» رییس جمهور آذربایجان نیز برای روابط بین دو کشور ارزش ویژه ای قائل است و مطمئن هستیم روابط بین دو کشور که مبتنی بر روابط مشترک و حُسن همجواری است به نفع هر دو کشور و به نفع کشورهای منطقه است و به برقراری صلح و ثبات در منطقه کمک خواهد کرد.
معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه روابط متنوع اقتصادی و تجاری بین دو کشور حاکم است، افزود: در حوزههای انرژی، حمل و نقل و آب همکاری های خوبی بین دو طرف وجود دارد و پروژه های زیادی که در دست اجرا داریم با موفقیت به اتمام خواهد رسید.
شاهین مصطفییف با اشاره به اینکه حجم روابط اقتصادی بین ایران و جمهوری آذربایجان در هشت ماهه نخست امسال ۴۰۰ میلیون دلار بوده است، افزود: با وجود افزایش ۲۸ درصدی حجم تجارت بین دو کشور در سال جاری، همچنان ظرفیت بسیار زیادی برای توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان وجود دارد.
معاون نخست وزیر آذربایجان با اشاره به اینکه رقم فعلی تجارت بین دو کشور بسیار ناچیز است و از ۴۰۰ میلیون دلار روابط تجاری بین دو کشور ۳۹۳ میلیون دلار مربوط به صادرات ایران به جمهوری آذربایجان است، افزود: باید در جهت افزایش روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور اقدامات لازم را انجام دهیم، ضمن اینکه باید به توازن بین صادرات و واردات بین دو طرف نیز توجه کنیم.
وی در ادامه گفت: نزدیک به ۲ هزار و ۵۰۰ شرکت ایرانی در جمهوری آذربایجان ثبت شده است که از این تعداد یکهزار و ۶۰۰ شرکت درحال فعالیت هستند و افزون بر پنج میلیارد دلار نیز در اقتصاد جمهوری آذربایجان سرمایه گذاری کرده اند که حجم بزرگی از این سرمایهگذاری ها در بخش نفت و گاز این کشور انجام شده و نزدیک به سه میلیارد دلار از گازی «شاه دنیز» سرمایه گذاری شده است.
مصطفییف، رقم بازگشت سرمایه برای شرکت ایرانی «نیکو» را ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: علاوه براصل رقم سرمایه گذاری، بیش از ۲ میلیارد دلار نیز سود از این پروژه به طرف ایرانی رسیده است.
گفتنی است دراین دیدار، «علی علیزاده» سفیر جمهوری آذربایجان در جمهوری اسلامی ایران، «رستم اف» رئیس راه آهن جمهوری آذربایجان، «شریف اف» معاون وزیر امور خارجه و معاونین وزارت اقتصاد و گمرک جمهوری آذربایجان نیز حضور داشتند.